Selasa, 17 April 2012

Makanan Kegemaran


LAKSA. Laksa adalah makanan yang paling, paling, palingggggg aku suka. Kiranya laksa ni di ranking pertama dlm senarai makanan yang aku suka. Kenapa laksa? Entah la, mungkin sebab masa aku membesar, mak aku suka sgt masak laksa kot. Aku buleh sedaq yg aku suka mkn laksa ni since aku tingkatan 2 kot. Sebabnya buleh dikatakan selang seminggu mesti aku suruh mak aku buatkan laksa. Mak aku asik la kata “Hang ni tak abeh2 dgn laksa, laksa, laksa!. Masa tu aku mmg tak reti masak pun. Nak mkn apa, order aja kat mak. Masa order tu mmg la membebel la jugak, tp bila panas2 balik sekolah kayuh beskal (sampai rumah bukak periuk dulu) tgk mak masak apa. Alangkah gumbiranya aku, kalau mak buat laksa. Tak sempat salin baju sekolah, terus pekena laksa dulu!!!.
Lepas tu mak aku sound “Bila nak balajaq buat laksa”, esok2 dah kawin pun tak kan la nak mak nak masak lagi. So, lepas aku kawin, baru la aku belajaq masak. Dan masakan yg pertama yg aku belajaq of coz la laksa. Aku belajaq memasak mknan yg aku suka mkn ler…Rupanya nak masak laksa ni (kuahnya) bukan la susah mana pun…Cuma renyah la sikit…Bahan2 dan cara nak masak pun tak susah…
Di bawah ni resepi laksa yg aku belajaq dari mak aku:
Bahan-Bahan Untuk Kuah :
1.) Ikan Kembong(500gram)+Ikan Selayang(500gram)     =             1 Kilo
2.) Cabai Kering                                                                                 =             30 Kering+Cabai Melaka 7-8 biji
3.) Bawang merah                                                                           =             5-6 biji
4.) Belacan
5.) Serai, bunga kantan & daun kesum                                   =             Ikut kesesuaian
6.) Ajinomoto & garam                                                                  =             Secukup rasa

Bahan-Bahan Untuk Laksa
1.) Laksa kering (biasanya di rendam sehari semalam)     =             1 Bungkus (400/450gram)
2.) Laksa Basah (ready to eat/Cuma celurkan 2-3 mnt
     dalam air panas                                                                            =             2 bungkus=1 bungkus laksa kering
3.) Timun, daun salad, bawang, bunga kantan, telur, cabai
     melaka, nanas                                                                              =             Kesemua bahan ni, dipotong kecik          

Cara-cara :
Ikan yang telah dibersihkan direbus bersama 2 sudu garam dan 5-6 keping asam keping.
Setelah ikan sejuk, asingkan ikan dari tulang-tulang ikan.
Masukkan air dan kisar kesemua isi ikan yg telah diasingkan tadi .
Panaskan periuk, masukkan cili kering dan cabai melaka yg telah dikisar bersama bawang merah td. Masak bahan2 yg telah dikisar tadi dlm 10-15mnt dgn api yg sederhana.
Masukkan isi ikan yg telah dikisar td. Masukkan serai 3 batang yg telah diketuk lebam, segengam daun kesum & sebatang bunga kantan.
Kisar tulang ikan bersama air rebusan ikan. (Keluarkan asam keping yg direbus bersama ikan td), masukkan asam keping ke dlm periuk cili kering yg sedang dimasak.
Tapis tulang ikan yg telah dikisar.  Kalau rasa kuah tu pekat sgt, bleh la tambah air lagi. Lepas tu, kalau rasa tawar, tambah la garam+ajinomoto sikit lagi (sesedap rasa la).
Lepas tu, siap…dan buleh dimakan/dihidangkan…Senang ja pun…Senang la sbb aku selalu buat..Minggu depan nak buat lagi kot..Kat belakang umah ada 5 kuntum bunga kantan yg sedang mekar berkembang…

Laksa Penang @ Tesco Stargate

Sweet & Sour Fruit
 Minggu depan aku upload gambaq laksa yg aku buat sendiri!!!