LAKSA. Laksa adalah makanan yang paling, paling, palingggggg
aku suka. Kiranya laksa ni di ranking pertama dlm senarai makanan yang aku
suka. Kenapa laksa? Entah la, mungkin sebab masa aku membesar, mak aku suka sgt
masak laksa kot. Aku buleh sedaq yg aku suka mkn laksa ni since aku tingkatan 2
kot. Sebabnya buleh dikatakan selang seminggu mesti aku suruh mak aku buatkan
laksa. Mak aku asik la kata “Hang ni tak abeh2 dgn laksa, laksa, laksa!. Masa
tu aku mmg tak reti masak pun. Nak mkn apa, order aja kat mak. Masa order tu
mmg la membebel la jugak, tp bila panas2 balik sekolah kayuh beskal (sampai
rumah bukak periuk dulu) tgk mak masak apa. Alangkah gumbiranya aku, kalau mak
buat laksa. Tak sempat salin baju sekolah, terus pekena laksa dulu!!!.
Lepas tu mak aku sound “Bila nak balajaq buat laksa”, esok2
dah kawin pun tak kan la nak mak nak masak lagi. So, lepas aku kawin, baru la
aku belajaq masak. Dan masakan yg pertama yg aku belajaq of coz la laksa. Aku
belajaq memasak mknan yg aku suka mkn ler…Rupanya nak masak laksa ni (kuahnya)
bukan la susah mana pun…Cuma renyah la sikit…Bahan2 dan cara nak masak pun tak
susah…
Di bawah ni resepi laksa yg aku belajaq dari mak aku:
Bahan-Bahan Untuk
Kuah :
1.) Ikan Kembong(500gram)+Ikan Selayang(500gram) = 1
Kilo
2.) Cabai Kering = 30 Kering+Cabai Melaka 7-8 biji
3.) Bawang merah = 5-6 biji
4.) Belacan
5.) Serai, bunga kantan & daun kesum = Ikut kesesuaian
6.) Ajinomoto & garam =
Secukup rasa
Bahan-Bahan
Untuk Laksa
1.) Laksa kering (biasanya di rendam sehari semalam) = 1
Bungkus (400/450gram)
2.) Laksa Basah (ready to eat/Cuma celurkan 2-3 mnt
dalam air
panas = 2 bungkus=1 bungkus laksa kering
3.) Timun, daun salad, bawang, bunga kantan, telur, cabai
melaka, nanas =
Kesemua bahan ni, dipotong
kecik
Cara-cara :
Ikan yang telah dibersihkan direbus bersama 2 sudu garam
dan 5-6 keping asam keping.
Setelah ikan sejuk, asingkan ikan dari tulang-tulang
ikan.
Masukkan air dan kisar kesemua isi ikan yg telah
diasingkan tadi .
Panaskan periuk, masukkan cili kering dan cabai melaka yg
telah dikisar bersama bawang merah td. Masak bahan2 yg telah dikisar tadi dlm
10-15mnt dgn api yg sederhana.
Masukkan isi ikan yg telah dikisar td. Masukkan serai 3
batang yg telah diketuk lebam, segengam daun kesum & sebatang bunga kantan.
Kisar tulang ikan bersama air rebusan ikan. (Keluarkan
asam keping yg direbus bersama ikan td), masukkan asam keping ke dlm periuk
cili kering yg sedang dimasak.
Tapis tulang ikan yg telah dikisar. Kalau rasa kuah tu pekat sgt, bleh la tambah
air lagi. Lepas tu, kalau rasa tawar, tambah la garam+ajinomoto sikit lagi
(sesedap rasa la).
Lepas tu, siap…dan buleh dimakan/dihidangkan…Senang ja
pun…Senang la sbb aku selalu buat..Minggu depan nak buat lagi kot..Kat belakang
umah ada 5 kuntum bunga kantan yg sedang mekar berkembang…
Laksa Penang @ Tesco Stargate |
Sweet & Sour Fruit |
Minggu depan aku upload gambaq laksa yg aku buat sendiri!!!